Hout lasersnijden

Hout lasersnijden in Amsterdam

Studio Cutting Edge is een specialist op het gebied van lasersnijden van hout en aan hout gerelateerde materialen in de omgeving van Zaandam en Amsterdam. We hebben ruime ervaring met het lasersnijden van hout, wel meer dan 3 jaar en + 10000 uur ervaring met verschillende soorten hout zoals massief hout lasersnijden, multiplex lasersnijden, mdf lasersnijden, hdf lasersnijden, fibreboard en hardboard lasersnijden en fineer lasersnijden. Wanneer de materiaalsoort er voor u niet toer doet raden wij afhankelijk van de toepassing aan om te werken met zachtere multiplex of mdf soorten, om een zo goed mogelijk resultaat te realiseren.

Luxe presentatiedoos hout

Massief hout lasersnijden

In onze studio hebben wij meerdere krachtige, nauwkeurige lasersnijmachines staan die tot 2-9 mm massief hout kunnen snijden afhankelijk van de houtsoort. Het lasersnijden van (relatief) zacht houten soorten zoals het lasersnijden van lindenhout, het lasersnijden van vurenhout, lasersnijden van grenen, lasersnijden van Douglas hout, lasersnijden van balsahout of populierenhout gaat over het algemeen sneller dan het lasersnijden van hardhouten soorten.

Het lasersnijden van hardhouten soorten zoals het lasersnijden van massief eikenhout, lasersnijden van iepenhout, lasersnijden van beukenhout, lasersnijden van Amerikaans notenhout gaat relatief langzaam. Echter is het zeker mogelijk in meerdere ”passes” waar wij in meerdere keren over het hout heen gaan met onze lasersnijder om uiteindelijk toch door het materiaal heen te kunnen snijden. Dit gaat ook op voor het lasersnijden van tropische hardhout soorten zoals Wengé, lasersnijden van Azobe, Bankirai, Zebrano, Purperhard, Padoek, Teak of Jatoba.

Heeft u zelf materiaal dat u wilt laten bewerken? Dan kunt u zelf aanleveren, wij doen altijd eerst een test alvorens wij tot productie over gaan. Geen zorgen dus voor een resultaat waar u niet tevreden over bent. Upload je bestand of stuur ons een mail om de mogelijkheden te bespreken en tot een prijsindicatie te komen.

Multiplex lasersnijden

Naast massief hout lasersnijden, lasersnijden wij uiteraard ook diverse multiplex soorten/ triplex soorten. Wij hebben onder andere ervaring met het lasersnijden van vliegtuigtriplex of modelbouwmultiplex, buigmultiplex, hardhout multiplex, zachthout multiplex zoals populierenmultiplex of grenen multiplex. Wij hebben verschillende sub-soorten en afwerkingen per soort materiaal, vraag naar de mogelijkheden of kijk op onze materialenpagina. Zo kunnen wij onder andere gefineerd multiplex aanbieden zowel enkel- als dubbelzijdig. De soorten die wij onder andere aan kunnen bieden zijn gefineerd eiken multiplex, gefineerd noten multiplex, gefineerd beuken multiplex en nog veel meer. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. De diktes die wij doorgaans snijden zijn 1 tot en met maximaal 12 mm afhankelijk van de houtsoort.

MDF lasersnijden

Naast massief hout lasersnijden en multiplex lasersnijden is Studio Cutting Edge ook gespecialiseerd in het lasersnijden van MDF (medium density fiberboard) en HDF (high density fiberboard). Daarnaast kunnen wij ook fiberboard lasersnijden. Het lasersnijden van MDF geeft een strak resultaat en is bovendien relatief snel te snijden dankzij de consistentie van het materiaal. Het materiaal is namelijk redelijk homogeen van binnen met weinig dikte en vezelverschillen qua hardheid, in tegenstelling tot bijvoorbeeld sommige multiplex of massieve houtsoorten bij dezelfde dikte. Daarnaast zijn de platen MDF van zichzelf (mits goed droog en vlak bewaard) vaak relatief recht, wat het resultaat van het lasersnijden ten goede komt. HDF kunne wij ook prima snijden maar vanwege de hogere dichtheid van het materiaal is de snijtijd vaak iets langzamer. Wij snijden voornamelijk 3 tot en met 9 mm MDF en HDF tot maximaal 6 mm. In overleg zijn grotere diktes en andere (door en door) gekleurde materialen mogelijk. Neem daarvoor contact met ons op.

Er zijn over het algemeen vrij weinig kleuren te verkrijgen in de voor ons efficiënt te snijden diktes aan materiaal. Namelijk, naturel (beige/bruin), door en door zwart, en wit gelakt dubbel/ enkelzijdig. Uiteraard kunt u zelf het gelasersneden resultaat prima lakken met enige voor bewerking.

Fineer lasersnijden

Naast de bovenstaande materialen kunnen wij natuurlijk ook fineer lasersnijden. Fineersoorten gaan doorgaans tot een dikte van circa 3-5 mm max maar zijn meestal dunner. Vanwege de geringe dikte van dit soort hout kunnen wij hier met onze krachtige lasersnijmachnines prima door heen snijden. U kunt bij ons terecht voor eikenhout fineer lasersnijden, notenfineer lasersnijden, beukenfineer lasersnijden, walnootfineer lasersnijden, Zebranofineer lasersnijden, Mahonie fineer lasersnijden, Shinokkifineer lasersnijden, Esdoornfineer lasersnijden en alle andere soorten fineer lasersnijden. Vraag naar de mogelijkheden via ons contactformulier.

Belangrijk om rekening mee te houden bij het lasersnijden van hout

Het voordeel van lasersnijden is dat er gewerkt kan worden met nagenoeg scherpe hoeken zonder radii ten opzichte van een freesmachine die altijd gebonden is aan de diameter van de frees zelf. Enige nadelen die kunnen worden ervaren zijn eventuele brandvlekken aan de boven- onderkant  van het hout. Dit kan met bepaalde voorzorgsmaatregelen worden tegen gegaan of geminimaliseerd. Hout is een natuurproduct en niet altijd even consistent qua structuur en textuur waardoor iedere houtsoort en zelfs binnen dezelfde houtsoorten verschillende resultaten kunnen ontstaan qua kwaliteit. De dikte waarbij wij onze kwaliteitsstandaarden van het lasersnijden kunnen waarborgen hangt af van de houtsoort en de dikte. Neem voor een advies op maat en een snijtest contact met ons op. Zo kunnen wij er zeker van zijn dat we u de best mogelijke service kunnen bieden.